Participate in the rescue of a mobile artistic structure by its conversion into a living space


The project

Participate in the rescue of a mobile artistic structure by its conversion into a living space



Historical background of the project, how it all started


In order to create this out of the ordinary project, a “duo”, composed of the architect Bernd Hoge and the visual artist Ursula Kraft, associated under the name of HKarchiPlus.

These two protagonists also created the initial art work together, «Time Tunnel», an image and nomadic soundspace, designed for the public space.

Installed for the first time in 1992 with the artists’ collective Argonaut in Stuttgart, Germany, the architecture bestowed the art work not only its sense of autonomy but was also an integral part of the artistic conception of the project.

Our attention remains on this atypical architecture, made-to-measure by craftsmen. 



«Time Tunnel », "Gesamtkunstwerk", Stuttgart, 1922


Designed as a “construction kit”, the space is built up by curved wooden sandwich panels bolted on to a structure of metal arches. The panels thus becomes both static and structural.



«Time Tunnel», nomadic work of art in a public space, installation Schlossplatz Stuttgart, 1992


Also the constructive modular system allowed different future adaptations, since the end of the exhibition « coeur expo » in 2003, the structure remained in containers.



« Coeur expo », installation in a public space, square of the Mairie de Montreuil, 2000-2003


In spite of many attempts in the cultural environment, reduced finances didn’t allow new presentations. Today, in order to save this important structure of this Gesamtkunstwerk, we have decided to give it another future by repurposing it. The conversion of the exhibit space into living spaces is, with its definitive implantation on a chosen site, the end of the journey, kind of green haven, called the « hamlet of the glow-worms » = "hameau des vers luisants"


From art work to ‘living differently’




« Hamlet of the glow-worms », three habitations of different sizes


The constructive modular system allows to divide the length of the tunnel into three detached houses of different sizes (Small, Medium, Large) and adapt them to the site. The project fits itself in with respect of the natural characteristic of the site and an eco-design approach.



« Hamlet of the glow-worms », implantation on the site of Cours/Grimault, in Bourgogne



The Project _ today’s vision


Our starting point is to breath a new life into an actual art space by converting it into living spaces. Conserving the value created during its initial realization, by giving it another use, is for us another form of « recycling » and of rescuing a cultural heritage.


We think that this project corresponds to a generation sensitive to alternative approaches, in an eco friendly environment, and with an appreciation of contemporary spaces, far from stereotypes. By this logic, the three detached houses will only be built on spots of the site, previously occupied by a small business, and preserving in this way the protected natural spaces around it. To live in harmony with nature has become a value, a « green lifestyle ».



Building site« Hamlet of the glow-worms » in Cours, 2013/2014




recycle – transform – adapt

in an eco friendly thinking


Where ? The Hamlet « of the glow-worms »


The hamlet « of the glow-worms » is located in the little village of Cours, belonging to the municipality of Grimault, department of Yonne in Burgundy. Only 2 km from Noyers-sur-Serein, with the label "one of the most beautiful villages in France ", situated in a natural environment and in a complete calm, the site remains easily accessible within proximity of the A6 Sun highway exit 10 km away.

Only 2 hours from Paris, it has a privileged central location to discover Burgundy and its remarkable sights.



Noyers-sur-Serein, with the label "one of the most beautiful villages in France "


A natural site preserved and protected


Located on a plateau with a surface of 2300 m² and a beautiful view of the valley of Serein and surrounded by a protected, tree-filled zone of 6800 m², this « natural reserve » around the plot creates a privileged situation, a sort of« green cocoon », preventing any other construction in proximity. Making the most of the natural slope of the property, the patios of the homes do extend outwards into the trees and ending with an observatory-hut.




View from the « Hamlet of the glow-worms »,



Habitat L of « Hamlet of the glow-worms »



The habitat S - M - L of the hamlet of the glow-worms


The three homes share a common driveway but are separated by gardens as well as a planted vegetal screen. The orientation of each house, with its large glass windows, allows a magnificent view of the valley. 



Habitat S of « Hamlet of the glow-worms »


The total living area of each house varies according to its design: S, M or L.

In its conception, functional spaces are optimized in favor of more generous common areas. The arched shape adds an organic atmosphere. Skylights allow zenithal, punctual lightning of the space, completed by lateral extended openings. The shipping containers become technical rooms, forming a thermal airlock towards the inside.



Habitat L of « Hamlet of the glow-worms »



Habitat M of « Hamlet of the glow-worms »



Cabane d’un habitat du « hameau des vers luisants 


Logo_pur_net_petit-1420804126More informations:



Why do we need you?


Since it’s a project that doesn’t conform to pre-defined cases and, given that HKarchiPlus is not a commercial entity, the banks won’t extend the project any credit. Hoge architects, as well as Bernd Hoge and Ursula Kraft in person, have already given money to the project to allow the purchase of the land, to ship the containers with the structure and to begin site work with the setting up of the structure for the first two homes. So already 60% of the existent structure has now been saved. But to continue moving forward, HKarchiPlus needs your support as the construction activity is currently suspended due to the lack of funding.


To see the light at end of the tunnel… support us !




Why fund it?

What will the fund-raising be used for?


The goal is to finance the completion of the smallest unit, the habitation S and later on, habitation M. Seen the progress of the work, this step is quite achievable. This will allow the possibility of seasonal rentals and to pay off the money lent by friends, but also to make them available in exchange for crowdfunders. Moreover, the first finished home could be used as a showroom for the next to be built. 



construction site « Hamlet of the glow-worms », progress of work habitat 


The sum of money to collect To reach this first objective



We were able to finance the purchase and the levelling work of the ground, the shipping of the containers with the structure as well as the assembly of the structures S and M. Distribution of water and electricity to the site have been prepared and airtightness and interior design will be the next steps for habitations S and M. Our first objective is to finish habitation S, and if we exceed the funds raised, we could address the completion of habitation M. 


For the completion of the first habitation S and the land work (distribution of electricity/water, sanitation, plantings) included, we need 79 000 €. Given that friends have consented to loan 45 000 € we need to raise 34 000 € plus the provision 36 720€ by crowd-funding.


The completion of the housing S & building on the plot/land

79 000 €

./. Support loan from family and friends 45 000 € . Sum crowdfunding 34 000 €

+ 8 % provision 2 670€

Sum crowd-funding first objective 36720


If we go over the sum of our first objective, second objective will be to finish assembly of the housing M 19 000 €


The commitments made until now


Interest-free loans from family and friends 45 000 €

Advance made by Ursula Kraft & Bernd Hoge 40 000 € Advance made by Hoge architects 110 000 € Services provided byHoge architects 24 000 € Material provision & services 179 000 €


The budget


The whole operation for the three habitations, excluding the material provisions & services


Habitation S 88 266 €

Habitation M 121 098 €

Habitation L 147 894 €

Total construction 3 homes 357 258 €

Land, land work, transportation 32 600 €

Operation’s costs 389 858 €  = 390 000€


Hoge architects’ services (no charge) 24 000 €

Input materials TT and services (no charge) 179 400 € 

Total value of the operation 593 400 € 



The team


Many people have been part of the team since the creation of the « Time Tunnel » in 1992 and the « Coeur expo » in 2003. 



Une partie de l’équipe du montage du « TimeTunnel » et de « cœur expo »




Une partie de l’équipe de la réalisation du « TimeTunnel »



Une partie de l’équipe du montage du « hameau du vers luisants »




Here are the main participants: 




Bernd Hoge, architect and engineer, graduated from the University of Stuttgart/Germany director of Hoge Architects in Paris. Co-founder of LABFAC (laboratory of architecture) and member of the ARGONAUTartists group, he has realized several interdisciplinary projects combining architecture and society, architecture and technology, architecture and heritage. 





Florent Demay, architect, graduated from the ENSA of Paris la Villette, is a member since 2010 of the Hoge architect’s agency. He was part of different studies on the reconversion of « Time Tunnel » and he realized the simulations in 3D for the « Hamlet of the glow-worms ». He’s also known for his illustrations signed as « Flambi »…





Ursula Kraft, visual artist, co-founder of the artists collective ARGONAUT, is at the origin of the initial art work, «Time Tunnel» in 1992. For the conception of this artwork, she received an exchange grant for French and German artists, then started her research and first notes in Paris. For the construction of her work she returned to the « Künstlerhaus » in Stuttgart to work in tandem with the Argonautes and LABFAC. 


« TimeTunnel » was the last multidisciplinary project she made with the Argonautes, after 10 years of various projects at the national and international level.


To see her artistic work:

Ursula Kraft has received numerous grants and exposed in well-known galleries and institutions in France, in Germany, in Great Britain and in the United States. In 2008 she exhibited a retrospective of her work in partnership with the art center of Stuttgart/Sindelfingen, her hometown, and « La Maison des Arts » of Malakoff near Paris, her adopted home.



Personal message from Ursula

My artistic work is influenced by the experience I have lived with the collective of artists ARGONAUT. The notion of space has always played a role, stimulated by the exchange with the architects of the group. To exceed the limits of the specialization and the national frontiers was our goal.


From the very beginnings, « TimeTunnel » was a Franco-German collaboration. Its the most important project I have been able to realize with the Argonautes : conception, realization, financing and exhibitions took me 5 years. It was a titanic job.Then the presentations, and adaptations of the work was another long road. More than 20 years later, I hope I will reach a « happy end », and that the energy developed during all these years will give life to this ultimate project.




Pour pouvoir réaliser ce projet hors norme, le « duo », composé de l’architecte Bernd Hoge et de l’artiste plasticienne Ursula Kraft, s’est associé sous le nom de HKarchiPlus. Bernd Hoge, architecte et ingénieur, diplômé de l’Université de Stuttgart/Allemagne dirige l’agence Hoge architectes située à Paris. Co-fondateur du LABFAC (Laboratoire pour... See more

Newest comments

Liebe Leuchtkäfer-Entwickler, die Schwierigkeit besteht nicht darin, ein Projekt zu verwirklichen sondern darin, die Bedingungen zu schaffen, damit das Projekt realisiert werden kann. Also gebt nicht auf, daran zu glauben, dass ihr es schaffen werdet.
Mehr Licht in Burgund!